Kapsys MiniVision2 - v jednoduchosti je síla

12. 2. 2021 | Tým Adaptech | Témata: Kapsys Telefony

V dnešní recenzi se budeme věnovat nedávno představenému telefonu Kapsys MiniVision2. Jedná se o nástupce telefonu MiniVision, tedy o plně ozvučený mobilní telefon vhodný pro každého, kdo potřebuje malý a jednoduše ovladatelný mobilní telefon s hlasovým výstupem. Důraz je kladen především na jednoduché a intuitivní ovládání a kvalitní telefonní funkce. Původní model MiniVision byl k dnešnímu dni vyřazen z nabídky.

Obsah balení

V době, kdy se z balení nejdražších telefonů vytrácí sluchátka a nabíječky, je příslušenství k MiniVision2 skutečně bohaté.

V balení naleznete kromě samotného telefonu a rychlé uživatelské příručky také datový micro USB kabel, koncovku nabíječky, pecková sluchátka, silikonové pouzdro a nabíjecí stojánek. Ke stojánku stačí připojit nabíječku a telefon do něj lehce postavit, aby se ihned začal nabíjet. Vyhnete se tak jakýmkoliv problémům s připojováním micro USB kabelu do konektoru přístroje.

Velmi pěkný design

Rozměry telefonu činí 125 × 60 × 13,5 mm a hmotnost pouhých 103 g. Jedná se tedy na dnešní dobu o velmi malý a lehký telefon. Jeho tělo je vyrobeno z hladkého plastu, ale vše k sobě přesně pasuje a nikde nic nevrže. Je znát, že na zpracování si dal výrobce opravdu záležet. Záda přístroje jsou příjemně zaoblená a ještě více tak přispívají k pohodlnému držení v ruce. Již dlouho jsme se nesetkali s telefonem, který by tak pěkně padl do dlaně, za design si výrobce rozhodně zaslouží pochvalu.

Telefon je osazen nedotykovým displejem o velikosti 2,31″, jehož zobrazení lze nastavit buď na zobrazování čistého textu, grafických ikon, nebo ikon i textu současně.

Nad displejem se nachází sluchátkový reproduktor, jehož středově laděný zvuk je čistý a velmi hlasitý.
Pod displejem je blok klávesnice, hlavní prostředek pro ovládání celého přístroje.
Na spodní hraně telefonu najdete micro USB konektor, zdířku 3,5 mm pro připojení sluchátek a kontakty pro nabíjecí stojánek, který je součástí balení.
V pravém horním rohu zadní strany telefonu se nachází dvoumegapixelový fotoaparát, v levém pak hlasitý reproduktor. Ten dokáže hrát opravdu nahlas, jeho projev je velmi příjemný a ani při nejvyšší hlasitosti nedochází ke zkreslení či rezonanci.
Mezi reproduktorem a modulem fotoaparátu je umístěno SOS tlačítko, které je lehce zapuštěno do těla přístroje, takže nehrozí jeho náhodné stisknutí.
Zadní kryt je odnímatelný. Pod ním se nachází uživatelsky vyměnitelná Li-ION baterie s kapacitou 1600 mAh. Pod baterií jsou pak sloty na nanoSIM kartu a paměťovou kartu micro SDHC.

Parádní klávesnice

Klávesnice je rozdělena na blok funkčních kláves a alfanumerickou část pro zadávání čísel a znaků.

Blok funkčních kláves se skládá z kurzorového kříže s potvrzovacím středem, levé a pravé kontextové klávesy a tlačítek pro příjem a ukončování hovoru.
Všechny klávesy mají jistý stisk a dostatečné rozestupy a každý stisk doprovází jemné, ale zřetelné cvaknutí.
Klávesy kurzorového kříže jsou od sebe jednotlivě oddělené a každá ze šipek je označena vystouplou reliéfní čárkou. Jejich nalezení tak nebude činit žádné problémy ani lidem s většími prsty.
Středová potvrzovací klávesa má zdrsnělý povrch, prst po ní tedy určitě nesklouzne.
Klávesa pro zvednutí hovoru má ve svém středu tři výrazné svislé tečky, je tedy okamžitě k nalezení.
Stejně je na tom i klávesa pro zavěšení hovoru, v jejíž horní části se nacházejí tři výrazné vodorovné tečky.

Pod blokem funkčních kláves se nachází alfanumerická klávesnice. I tyto klávesy jsou dostatečně široké a navzájem hmatově oddělené mezerami. Bude se tak na nich pohodlně psát i uživatelům s velkými prsty. Zdvih alfanumerických kláves je ideální a každý stisk doprovází cvaknutí. Nastavit si můžete i vibrační odezvu, takže každý stisk klávesy bude doprovázen jemným zavibrováním.

Klávesnice tohoto telefonu patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co je v současnosti k dispozici.

Prostředí a ovládání

Prostředí telefonu je kompletně ozvučeno hlasovou syntézou Zuzana, jejíž prémiová varianta je v přístroji již předinstalována.

K dispozici jsou 4 velikosti písma, možnost tučného zobrazení, 6 barevných kombinací textu a pozadí, 5 rychlostí posuvu zvětšeného textu a možnost zobrazování pouze textu, grafických ikon, nebo ikon i textu současně.

Samotné prostředí je uspořádáno jako vertikální seznam položek, po kterých se pohybujete pomocí kurzorových šipek nahoru a dolů. Jednotlivé položky potvrzujete středovou klávesou. Levou kontextovou klávesou vyvoláváte menu dané položky, např. nabídku možností u zvoleného kontaktu, pravá slouží pro krok o jednu úroveň zpět, v editačních polích pak pro mazání znaků. Šipky vlevo a vpravo slouží k ovládání hlasitosti médií, vyzvánění nebo budíku.

Druhou možností ovládání telefonu je použití hlasových příkazů, kterými můžete volat kontaktům, spouštět jednotlivé aplikace nebo diktovat text do editačních polí. Jedinou podmínkou pro fungování hlasových příkazů je připojení k internetu pomocí Wi-Fi nebo dat mobilního operátora.

Poslední možností, jak si rychle zavolat nebo otevřít nějakou aplikaci, je nastavit si ji jako rychlou volbu na jedné z kláves numerické klávesnice (klávesy 2 až 9, klávesa 1 je vyhrazena pro hlasovou schránku).

Informace o ovládání včetně všech klávesových zkratek naleznete v Rychlém průvodci.

Aplikace k dispozici

V přístroji je k dispozici 19 aplikací.

Aplikace Telefon slouží pro vytáčení telefonních čísel a také jako protokol hovorů. Aplikaci je možné rychle vyvolat z jakékoliv obrazovky stiskem tlačítka pro příjem hovoru.

Seznam kontaktů je uložen v aplikaci Kontakty. Telefon automaticky načte kontakty jak z interní paměti přístroje, tak ze SIM karty. Kontakty lze načíst i ze souboru VCF, do kterého je můžete rovněž uložit.

Aplikace SMS slouží pro příjem a odesílání textových zpráv SMS, telefon však podporuje i multimediální zprávy MMS. Zprávy je možné zobrazovat buď ve formě konverzací jako na moderních smartphonech, nebo v tzv. klasickém zobrazení, kdy jsou přijaté zprávy, odeslané zprávy a koncepty tříděny do samostatných složek. To se může hodit uživatelům zvyklým na starší telefony, např. na telefony Nokia.

Dále se v telefonu nachází jednoduchá aplikace Budík s možností přidávání několika časů buzení, opakování ve zvolené dny a nastavení tónu pro každý jednotlivý budík.

Aplikace Kalendář je jednoduchou agendou pro přidávání událostí s možností opakování. Je možné také nastavit vyzváněcí tón pro každou jednotlivou událost.

Aplikace Fotoaparát umožňuje pořizování základních snímků jedním stiskem středového potvrzovacího tlačítka. Fotografie si pak můžete prohlížet nebo je odeslat v MMS zprávě v aplikaci Galerie. Lehký „lupající“ zvuk oznamuje, že je fotoaparát aktivní. Tuto volbu je možné v nastavení deaktivovat.

Telefon disponuje i FM rádiem, které pracuje pouze s připojenými drátovými sluchátky, jež slouží jako jeho anténa. I zde je na prvním místě jednoduchost. Šipkami nahoru a dolů se pohybujete po desetině MHz, dlouhým stiskem pak zahajujete vyhledávání první silné stanice směrem nahoru či dolů. Vyhledání stanice je vždy oznámeno i krátkou vibrací a přečtením zvolené frekvence.
K dispozici je 9 pozic pro ukládání předvoleb, uložení lze provést stiskem a podržením příslušného čísla na klávesnici. Krátkým stiskem pak danou předvolbu vyvoláte.
Rádio lze rovněž poslouchat i na hlasitý reproduktor, ale i tak platí, že je potřeba mít sluchátka zapojená v přístroji.
Citlivost přijímače je v dané kategorii přístrojů na velmi vysoké úrovni.

Dále je k dispozici jednoduchá Kalkulačka, Diktafon nahrávající do formátu AMR, jednoduché Poznámky a aplikace Nastavení.

Speciální aplikace

Kromě těchto základních aplikací disponuje Kapsys MiniVision2 i několika specializovanými aplikacemi vyvinutými přímo pro nevidomé či slabozraké uživatele.

Velmi zajímavou aplikací pro nevidomé je Detektor osvětlení. Jedná se o jednoduchou aplikaci, která pomocí fotoaparátu snímá světlo z okolí a jeho intenzitu oznamuje tóny. Čím více světla, tím vyšší tón. Již se tak nestane, že byste před odchodem z místnosti zapomněli zhasnout.

Další aplikací, která využívá fotoaparát, je Detektor barev. Stačí namířit fotoaparát ve vzdálenosti cca 5 cm od objektu, jehož barvu si přejete rozpoznat, a telefon přečte jeho barvu.

Na stejném principu funguje i aplikace Rozpoznání bankovek, která však aktuálně podporuje jen eura, americké dolary, švýcarské franky, chorvatské kuny a dánské koruny.

Poslední aplikací na bázi fotoaparátu je Svítilna, která využívá jeho blesk jako jednoduchou baterku.

Mezi další specializované aplikace patří aplikace Kde jsem, která pomocí připojení k internetu a GPS ohlásí uživateli jeho aktuální polohu, ulici, číslo popisné a město.

Důležitou aplikací u tohoto typu přístroje je rovněž aplikace SOS, která slouží k rychlému zavolání či odeslání tísňové zprávy s aktuální pozicí až na deset předdefinovaných telefonních čísel pomocí podržení SOS tlačítka na zadní straně telefonu.
Kromě telefonátu či SMS umožňuje tato aplikace spuštění varovného zvukového signálu (alarmu), jímž může uživatel upoutat pozornost kolemjdoucích, kteří by mu mohli pomoci.

Poslední speciální aplikací je aplikace Počasí, která v jednoduché textové formě zobrazí základní předpověď počasí v dané lokalitě, po stisku středového potvrzovacího tlačítka pak i rozšířenou předpověď pro zvolený den. Pro fungování této aplikace je nutné připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi nebo dat mobilního operátora.

Nastavení

V nastavení telefonu se kromě klasických možností, jako je nastavení připojení Wi-Fi, Bluetooth, volby jazyka či nastavení data a času, nacházejí i volby hlasového výstupu, zobrazování textu a práce s klávesnicí.

V nastavení ozvučení je možno zvolit standardní, nebo prémiový hlas a jeho rychlost, dále odezvu klávesnice při psaní, přehrání zvuku, jestliže je aktivní fotoaparát nebo blesk. Lze také nastavit informace, které budou přečteny po odemknutí telefonu. Zde je možné zvolit přečtení aktuálního data, stavu baterie, síly signálu, počtu zmeškaných hovorů či zpráv. Je možné nastavit i oznámení informace o nové aktualizaci systému.
Hlasový výstup je zde také možno vypnout a pracovat jen se zvětšením.

V nastavení displeje můžete volit intenzitu jasu, velikost a řez písma, barvu textu a pozadí, rychlost a zpoždění posuvu zvětšeného textu a režim zobrazení (text, ikony a ikony i text).
Obrazovku je zde také možné vypnout a pracovat jen s hlasovým výstupem, tímto způsobem lze šetřit baterii.

Posledním speciálním nastavením je volba „klávesnice“, kde je možné nastavit vibrační nebo zvukovou zpětnou vazbu při stisku klávesy, vibrační nebo zvukovou zpětnou vazbu po zadání znaku na jedné klávese, prodlevu zadávání jednotlivých znaků a nastavení rychlého přístupu, tj. zrychlené volby pro volání nebo otevírání aplikací podržením kláves 2 až 9 v pohotovostním režimu.

Technické parametry přístroje

  • Rozměry: 125 × 60 × 13,5 mm
  • Hmotnost: 103 g
  • Displej: 2,31″ / QVGA (240 × 320 pixelů)
  • Procesor: Dual Core Cortex-A7, 1,3 GHz
  • Vnitřní paměť: RAM 512 MB / Flash 4 GB
  • Paměťové karty: Micro SDHC až do velikosti 32 GB
  • Mobilní sítě: 4G, 3G, 2G
  • Bezdrátové připojení: Wi-Fi 802.11 (b/g/n) a Bluetooth 4.2
  • Formát SIM karty: NanoSIM
  • Konektory: 3,5 mm audio jack, micro USB
  • Spotřeba a výdrž:
    • Baterie: 1600 mAh Li-ION
    • Doba pohotovostního režimu: až 200 hodin
    • Doba hovoru: až 7 hodin
  • Specifická míra absorpce (SAR):
    • Hlava: 1,78 W/kg
    • Tělo: 1,89 W/kg
    • Končetiny: 3,08 W/kg
  • Rozlišení fotoaparátu: 2 megapixely
  • Diodový blesk
  • FM rádio

Shrnutí

Telefon Kapsys MiniVision2 plně nahrazuje svého předchůdce MiniVision snad ve všech ohledech a přináší zcela novou úroveň uživatelského zážitku, kterou ocení snad každý, kdo potřebuje jednoduchý, spolehlivý a kompaktní plně ozvučený mobilní telefon pro nevidomé a těžce zrakově postižené. V případě jakýchkoli dotazů nás prosím neváhejte kontaktovat na čísle 605 321 321 nebo 605 345 345. Jsme tu pro vás – váš tým Adaptech. Těšíme se na váš zájem.